Gratis haakpatroon col sjaal en Minnie Mouse muts

20141122_135918

Dat haken is echt een super leuke hobby om cadeautjes te maken 🙂 Volgende week ga ik hier een vriendin mee verrassen. Ik hoop dat ze er blij mee is. Ze is een fanatiek Euro Disney fan, dus de muts is fijn voor de koude bezoeken aan het park. De sjaal is neutraler om wat vaker te dragen. 😉

Deze col sjaal heb ik gemaakt naar aanleiding van een leuke foto en wat uitleg op een haaksite van Facebook (Haken en haakpatronen). De muts is een eigen ontwerp met behulp van wat inspiratie van foto’s op het internet.

Voor de liefhebber heb ik hem uitgeschreven voor een volwassene. Het is gehaakt met Ivy wol van Zeeman a 1,79 per 100 gram, haaknaald 10. Voor de muts en de col samen heb ik 2,5 bol zwart en een halve bol roze gebruikt. Omdat de muts voor een volwassene is heb ik de polkadot rode onderkant en de grote strik vervangen door een rustiger roze onderkant en een grote roze bloem. Iedereen kan daar natuurlijk zijn eigen keuze in maken.

Col sjaal

– Haak een ketting van 57 losse. Haak 1 keerlosse en keer het werk.

– Rij 1: In elke losse haak je 1 vaste. Dit doe je 57 keer. Haak 2 keerlosse en keer je werk.

– Rij 2-8: In elke steek haak je een stokje, insteken in de achterste lus.

– Leg de lap gevouwen op elkaar, haak de onderste hoek met vasten aan elkaar.

– Ik heb de col sjaal versierd met 4 grote knopen en naai er altijd een mooi labeltje aan. Iedereen kan hier natuurlijk zelf kiezen wat hij of zij mooi vindt.

Bij het dragen kan je de randen van de col sjaal opzetten of plat laten, zie de foto.

gevouwen rand

gevouwen rand

platte rand

platte rand

Minnie Mouse muts

– Haak met zwart in een magische cirkel 2 losse en 10 stokjes, trek de cirkel strak en sluit met een halve vaste. (10 stokjes)

– Rij 1: 2 losse. Verdubbelen, haak in elke stokje 2 stokjes, sluit met een halve vaste. (20 stokjes)

– Rij 2: 2 losse. Verdubbelen. In het eerste stokje 1 stokje, in het tweede stokje 2 stokjes, herhalen tot je rond ben. Vanwege de maat heb ik de laatste steek niet verdubbeld. Sluit met een halve vaste. (29 stokjes)

– Rij 3 – 7: 2 losse. In elke steek 1 stokje. (29 stokjes) Sluit met een halve vaste in ROZE!

– Rij 8 en 9: 2 losse. In elke steek 1 stokje. Sluit met een halve vaste.

– Rij 10: In elke steek een vaste. Sluit met een halve vaste. Hecht je draad af.

Oren: Maak met zwart in een magische cirkel 2 losse en 8 stokjes. Sluit af met een halve vaste. Verdubbel, in elke steek haak je 2 vaste. Sluit met een halve vaste en hecht je draad af. Laat je draad lang, hiermee kan je het oor vast zetten. Haak 2 oren. Vouw de muts dubbel en zet de oren op de zijkant vast tussen de derde en zesde rij.

Dikke bloem: Maak met roze in een magische cirkel 9 vaste en sluit met een halve vaste. Haak 2 losse. Nu wordt het wat lastiger. Je haakt 3 niet afgemaakte halve stokjes in 1 steek. Je neemt de draad over je haaknaald, draad ophalen, neem de draad over, draad ophalen, dit doe je drie keer. Je hebt 6 lusjes op je haaknaald. Nu neem je de draad op en haal dit door 5 lusjes. Neem de draad nog een keer op en haal het door het laatste lusje. Nog 3 losse en je haakt het met een halve vaste in dezelfde steek. Nu heb je een heel dik bloemblaadje. Dit herhaal je tot je 9 bloemblaadjes hebt. Hecht je draad af. Laat een lang stuk draad zitten en zet de bloem stevig vast op de muts. Ik zet het hart van de bloem, de ronde met 9 vaste met steken vast op de muts.

Ik heb op de onderste roze rand 2 leuke roze knopen met zwarte strepen genaaid. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om op de col sjaal en de muts dezelfde knopen te naaien. Ik heb de col sjaal nu wat neutraler gehouden.

col sjaal en Minnie Mouse muts

Voor de haakliefhebbers, veel haakplezier!

(Als je het patroon gebruikt kan je altijd een foto van je werk achterlaten bij de reacties. Ik vind het altijd leuk om iemand anders haakwerk te zien!)

7 thoughts on “Gratis haakpatroon col sjaal en Minnie Mouse muts

 1. Dorine says:

  Hoi!
  Ik hoop zsm deze sjaal voor m’n dochter te maken met roze zpagetti. Moet ik minder steken opzetten omdat ie voor een kind is ipv een volwassene?

  Like

  • Hallo Dorine,
   Ik heb nog niet eerder met zpagetti een sjaal gehaakt. Misschien wordt het wat dik en stug, maar dan zou je altijd een grotere haaknaald (dan aangegeven is op het label van de zpagetti) en minder steken kunnen doen. Ik heb het gemaakt met dikke wol en haaknaald 10. Het patroon is voor een volwassene. Ik weet niet hoe oud je dochter is, maar ik zou inderdaad minder steken opzetten. Straks na de sint ga ik uitproberen hoeveel steken minder voor een kinder col sjaal, nu ben ik nog even druk met het afmaken van sint cadeautjes.

   Like

  • Hallo Marcia,

   Ik heb het nog niet uitgeprobeerd.
   Ik heb qua mutsen en strakke truien gemerkt dat mijn eigen kinderen een wat groter hoofd hebben.

   Ik heb wel met een colsjaal gemeten bij mijn oudste tweeling. Op het oog zou ik zeggen 10 steken minder voor een 3 jarige.
   Misschien ben je al begonnen…. anders zou ik aanraden om een start te maken met 10 of misschien 15 steken minder.

   Als je de tweede rij gehaakt heb even op elkaar leggen in de juiste vorm. Je kan dan even proef passen.

   Qua hoogte heb ik opgeschreven om 2 rijen minder te doen. Maar dat is ook nog een schatting.

   Ik ga het nog uitproberen, maar heb nog andere projecten eerst gemaakt. Als jij hem in de juiste maat voor je 2 jarige dochter hebt, wil je mij de maten dan doorgeven?

   Groeten Lenneke

   Like

   • Marcha says:

    Hoi Lenneke,

    Ik heb hem al gemaakt.
    47 losse en daarna 4 rijen qua hoogte. Anders werd hij echt te hoog voor haar.

    Dank voor je mooie idee!

    Gr Marcha

    Liked by 1 person

  • Hoi Siska,

   Wat een leuk idee om hem met de c2c steek te maken. Ik heb de col sjaal niet meer. Hij is al cadeau gegeven. Misschien kan je de lossen ketting opzetten en dan meten?
   Succes

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s