Haakdingen, gratis haakpatroon kinder poncho 4 a 5 jaar

20150423_213817 20150430_130505

Het is binnenkort weer meisjes verjaardagen tijd in onze vriendenkring. Waar ik in het najaar en in de winter graag mutsen cadeau gaf is het nu echt een mooie tijd voor een poncho.

Het is lekker om het ‘s morgens te dragen als het nog koud is. Op een shirt met lange mouw of op een spijkerjasje.

Met al dat mooie verloopgaren van Wibra en Action moet het een leuk kleurverloop geven. De eerste is bijna klaar.

Ik heb hem gemaakt met verloop wol van de Action, haaknaald 5 voor luchtig resultaat.

Voor de liefhebber het patroon: Poncho haken

Voor een baby maat ( maat 68 tot 80) haak ik 64 lossen, voor een peutermaat (maat 86 tot 98) 72 lossen en voor een kleutermaat (104 – 122) 80 lossen.

Bij vermeerderen voor een grotere poncho moet je elke keer een meervoud van 8 lossen nemen. Sluit de ketting met een halve vaste.

1e ronde: Haak in elke losse een vaste. Sluit met een halve vaste.

Ronde 2: Keer elke ronde het werk. Haak 3 lossen en haak erna 2 stokjes in de vasten van de vorige ronde. Haak 1 losse en sla 1 vaste over. Het patroon is 3 stokjes in 3 vaste, 1 losse en 1 vaste overslaan en weer 3 stokjes in 3 vaste tot het einde van de ronde.

Ronde 3 – de juiste lengte: Keer elke ronde je werk, haak 3 lossen en erna 2 stokjes tussen de stokjes van de vorige ronde in. Het patroon is 3 stokjes tussen de stokjes van de vorige toer. Op een kwart van de ronde haak je 3 stokjes, 1 losse en 3 stokjes tussen 1 set stokjes van de vorige toer in. Dit geeft straks de voorkant van de poncho.Dit doe je ook weer op driekwart van de toer. Dit geeft straks de achterkant van de poncho. Je haakt elke ronde setjes van 3 stokjes, behalve bij de voorkant en achterkant, daar meerder je met 3 stokjes, 1 losse en 3 stokjes.

20150423_140122

Je kan de onderrand van je poncho op verschillende manieren eindigen. Ik vind het leuk om met een mooie rand te eindigen. Hiervoor kun je zelf wat verzinnen, zolang het maar in een patroon van 4 steken is. Anders kom je niet mooi rond uit. Je kan eindigen met leuke bolletjes, met losse draden of hem eindigen met een strakke onderrand. Verschillende onderranden houden je werk spannend!

Onderrand

20150423_140150 20150430_130533

De blauwe poncho met verloopgaren van Action heeft deze onderrand:

1 ronde met stokje, losse, stokje, losse tussen de open plek tussen de setjes stokjes van de vorige toer. Dit herhalen tot de naad van de voor en achterkant. Daar haak je stokje, losse, stokje, 2 losse, stokje, losse, stokje, losse.

2e en 3e ronde: Voor een mooie onderrand keer ik mijn werk niet meer! vaste in elke steek van de vorige ronde. Bij de naad van de voor en achterkant haak je vaste, losse en vaste.

4e ronde: In de eerste 3 vaste haak je 1 stokje, erna een losse en een vaste overslaan. Bij de naad van de voor- en achterkant haakt je 3 stokjes, 2 losse en 3 stokjes in 4 vaste steken van de vorige ronde.

5e ronde: Hier heb ik een soort schulprandje gemaakt. Op de losse van de vorige toer haakt je 2 vasten, erna haak je in het eerste stokje een half stokje, in het tweede stokje een stokje, een dubbel stokjes en een stokje, in het derde stokje haak je weer een half stokje. Hier heb ik geen vermeerderingen gemaakt voor de naad van de voor- en achterkant.

Verkleinen van de hals

20150423_140129 20150430_130553

Hier zie je 1 schouderkant. De hals van een poncho vind ik vaak wat te groot. Ik heb een nieuw draad aangezet. In elke losse van de ketting haak ik een vaste, met uitzondering van de schouders. Hier haak ik 5 halve stokjes, 10 stokjes en 5 halve stokjes.

Je ronde bestaat dus uit 9 vaste, bij de voor en achternaad 2 vasten samen haken, 9 vaste, 5 halve stokjes, 10 stokjes, 5 halve stokjes, 9 vaste, bij de voor en achternaad 2 vasten samen haken, 9 vaste , 5 halve stokjes, 10 stokjes en 5 halve stokjes. Dit is bij een ketting van 80 lossen.

Erna heb ik een ronde gehaakt met allemaal vaste. Nu is het leuk om hem af te maken met mooie bloemen, met eventueel een mooie knoop of een vrolijk lint. Met het verloop garen is de poncho best druk. Ik weet nog niet of ik er bloemen op ga maken/haken….. Dat laat ik zien zodra ik eruit ben!

Het is uiteindelijk een poncho geworden met vrolijke bloemen erop in een contrasterende kleur. Ik heb 1 bloem met 8 blaadjes en 2 bloemen met 7 blaadjes gemaakt. Het koordje heb ik gevlochten met 3 x 2 draden. Voor mijn gevoel wordt het dan net een wat steviger en voller koordje. Mocht je een dikker koord willen dan neem je meer draden, 3 x 3 of 3 x 4 draden.

Deze heb ik op de volgende manier gemaakt:

Dikke bloem:

Maak in een magische cirkel 7 vaste en sluit met een halve vaste. Haak 2 losse. Nu wordt het wat lastiger. Je haakt 3 niet afgemaakte halve stokjes in 1 steek. Je neemt de draad over je haaknaald, draad ophalen, neem de draad over, draad ophalen, dit doe je drie keer. Je hebt 6 lusjes op je haaknaald. Nu neem je de draad op en haal dit door 5 lusjes. Neem de draad nog een keer op en haal het door het laatste lusje. Nog 3 losse en je haakt het met een halve vaste in dezelfde steek. Nu heb je een heel dik bloemblaadje. Dit herhaal je tot je 8 bloemblaadjes hebt. Hecht je draad af. Laat een lang stuk draad zitten en zet de bloem stevig vast op de poncho. Ik zet het hart van de bloem, de ronde met 7 vaste met steken vast op de poncho.

Heel veel succes met haken! Mocht je het patroon gaan gebruiken en je hebt vragen, laat het me vooral weten.

20150423_213817

20150430_130505

15 thoughts on “Haakdingen, gratis haakpatroon kinder poncho 4 a 5 jaar

  • Ik heb de verloopwol van Action gebruikt. 1,79 per bol dacht ik.
   Voor de blauwe poncho (voor een 4 jarige) iets meer als 1,5 bol. Voor de groen met paarse ( voor een 5 jarige) bijna 2 bollen. Deze heb ik gemeten van schouderpunt tot onderste punt 59 a 60 cm.
   De blauwe poncho is 3 rijen korter. Die kan ik niet nameten, hij is al ingepakt.

   Like

  • Hallo Johanna,

   Voor een baby maat ( maat 68 tot 80) heb ik bij een eerdere poncho 64 lossen aangehouden met haaknaald 5. Voor een peutermaat (maat 86 tot 98) 72 lossen en voor een kleutermaat (104 – 122) 80 lossen. Bij vermeerderen met je met 8 vermeerderen, dus bij maat 128 zou ik zeggen 88 lossen.
   Of misschien 80 lossen en de hals niet verkleinen?
   De lengte is even meten. Ik vind het mooi als hij over de broekriem en billen valt.
   Succes met haken! Mocht het gelukt zijn dan hoor ik het graag. Dan kan ik de maat 128 ook in de blog erbij zetten.

   Like

 1. Millie says:

  Ik ga eens proberen om de poncho voor de little baby born te maken. Zo het patroon eens uitprinten en kijken of ik nog leuk garen ervoor in huis heb.
  Bedankt voor het patroon.

  Like

  • Goedemorgen Millie,

   Paste het uitgeschreven patroon gehaakt met een kleinere haaknaald ook voor de little baby born? Welke maat haaknaald heb je gebruikt?
   Mijn dochter heeft ook een mini baby born achtige pop, die is nog poncho loos. 🙂

   Like

 2. Hallo hallo.

  Ik zou graag als kraamkadootje een poncho haken voor een lief klein meisje.
  Nou ben ik gisteren begonnen met dik garen en haaknaald 6, maar toen werd het veeeeel te stijf, dus heb ik het weer uitgehaald.
  Het garen wat jij gebruikt hebt (verloop garen vd Action) dat is toch vrij dun? (op het label staat volgens mij haaknaald 3 gebruiken??)
  Haak je dan toch met haaknaald 5 en zet je dan 64 steken op??
  Volgens mij krijg je het dan niet over het hoofdje heen, maar ik zal het vanavond nog eens proberen…….(kan dat? Met haaknaald 5 haken terwijl je dun garen gebruikt?)
  Ik laat je later weten of het gelukt is.
  Het lijkt mij zo’n leuk klusje, en meteen een leuk kadootje, een kleine poncho voor een klein meisje……
  Je hoort nog van me, groetjes, Daphne

  Like

 3. jansie says:

  Die ponchootjes vind ik zo mooi, en ik wil zo graag beginnen. Op de een of andere manier lukt het me niet om het patroon te printen. Hellup !!
  Groetjes, Jansie

  Like

 4. jansie says:

  Hallo, Ik zou zo graag het petroon van de kinderponcho willen hebben, maar het lukt me niet om het patroon uit te printen. Hellup !!!
  Alvast bedankt
  Jansie

  Like

  • Hoi Jannie,
   Nadat je poncho klaar is kan je een halsverkleining haken aan de bovenkant.
   Je hecht een draad aan en haak een paar extra rondes aan de bovenkant. Let op, ipv vermeerderen verminder je in de punten.
   Op de schouders kan je grotere steken hhaken. Bijvoorbeeld stokjes op de schouders, halve stokjes de steken ervoor en vasten voor de rest.
   In het patroon staat het ook uitgeschreven.
   Kom je zo eruit?

   Groeten Lenneke

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s