Mama, zullen we tomatensoep maken?

Het is deze week herfst vakantie. S morgens slapen de mannen wat langer, alhoewel Lars standaard tussen zes en zeven uur wakker is. In plaats dat hij zich lekker nog even omdraait wordt er eerst een half uur luid geroepen om een tuutaa of tauto ( zijn fonetische woord voor auto) of om zijn speen. Heel verwarrend, want dat woord van hem hiervoor klinkt ook als tuta……

Het aankleden, het ontbijten, het op pad gaan: voor alles kan net even wat meer tijd genomen. Het gezellig met elkaar op pad gaan kost me soms wat meer energie, want gezellig is een rekbaar begrip met vier kinderen. De eigen karakters zijn steeds meer in ontwikkeling en dat geeft mij wel eens zweet op de rug… en dan druk ik me nog zacht uit! Boodschappen doen is meestal wel heel gezellig, zeker als we s morgens gaan. Thijs kwam zelf met het idee in de winkel om heel veel tomaten te kopen. In eerste instantie remde ik hem nog af, we hadden tenslotte nog veel tomaten thuis. Maar de aap kwam uit de mouw, de vorige keer dat ik heel veel tomaten gekocht had hebben we zelf tomaten soep gemaakt. Dat wilde hij nu ook wel. Super leuk idee en in de vakantie is daar genoeg tijd voor.

Thijs en Stijn konden er bijna niet op wachten. In de rij voor de kassa, in de bakfiets, tijdens het uitladen van de boodschappen, tijdens het uitdoen van de jassen klonk het de hele tijd: wat een goed idee van mij, he mama. Zullen we straks zelf tomatensoep gaan maken mama? Dat zal vast lekker zijn, he mama? Zijn we al bijna thuis mama? Mama, ik wil je wel helpen hoor. Mama, ik ben al een grote jongen die zelf mag bakken toch? Tomatensoep bakken is een goed idee, he mama? Haha, dat als een spraakwaterval achter elkaar in tweevoud, pff dat geeft piepende oren.

Thuis gekomen mocht ik nog net de boodschappen opruimen. Mama, wij pakken alvast de krukjes oke? Mama, mogen we echt helpen? Zoveel enthousiasme vind ik eigen geweldig. Ik vind het heerlijk om te fröbelen in de keuken en breng dit graag over op mijn kinderen. Nu komen we langzaamaan wel in de fase dat meekijken, iets aangeven en een klein beetje roeren niet meer genoeg is. Ze willen zelf dingen in de weegschaal doen en zelf snijden. Pff, dat is best spannend, want met een kindermes kan je niet goed genoeg snijden. Ze mogen dus heel af en toe helpen en dan snijden met een scherp mes.

20151019_111201 20151019_112139

Het is leuk om te zien dat er verschil zit tussen de mannen. Thijs is ontzettend enthousiast. Hij kwam met het idee, praatte er continue over en maakte zijn broer ook enthousiast. Hij wil helpen met boodschappen tillen en opruimen om zo snel mogelijk te beginnen. Het snijden gaat best ruw en geeft mij wel wat mama stress. Pff hij zal toch niet zijn vingers eraf snijden. Stijn was nu wat rustiger en vond het snijden met het grote mes zelf ook spannend. Heel berekend kijkt hij even hoe zijn vingers staan voordat hij het mes naar beneden snijdt. Hij kijkt ook aandachtig toe als zijn broer het mes redelijk dicht langs zijn vingers snijdt of eigenlijk duwt en waarschuwt ook.

20151019_112531 20151019_112538

Gelukkig waren Anne en Lars lekker aan het spelen, lees rondom de keuken en de eetkamer tafel aan het rijden met de loopauto’s. Hierdoor konden wij de tomaten wegen, schoonmaken, snijden en koken. Nog even pureren en de soep was precies op tijd klaar voor de lunch. Tussendoor strooiden Anne en Lars nog even de keukenvloer vol met brokjes. Lars zorgt heel erg goed voor Puck, maar het vullen van de poezenbak met brokjes gaat niet altijd goed.

20151019_111834

Een zelfgemaakte tomatensoep is ondanks het pureren veel vezelrijker dan een tomatensoep uit een zak. Het brood in de soep dopen en opeten vonden ze alle vier zalig, maar de rest van de soep is niet opgegeten. Het smaakt op de lepel niet lekker mama 😉

Geweldig dat Thijs zelf met dit idee kwam. Eerst even rommelen in de keuken, erna lekker met elkaar opeten. Een perfecte bezigheid voor een druilerige herfstvakantie dag!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s