Van Halloween via Sint Maarten naar Sinterklaas, leuke dagen!

Nieuw jaargetij, vroeger niet mijn favoriete tijd van het jaar. Het weer wordt soms wat stormachtiger, donkerder, kouder en helaas ook natter, bah. De feesten van dit jaargetij ben ik steeds leuker gaan vinden. Nu met kinderen zijn deze feesten geweldig, beetje verkleden, met een lampion lopen en kruitnoten eten: wie wil dat nou niet 😉

Deze herfst heb ik niet zoveel geknutseld als vorig jaar. Er worden door de maxi’s al genoeg artistieke knutselwerken gemaakt op school. Compleet met bladeren, kastanjes en eikels. Die zijn dus al gemaakt. Anne en Lars zijn er nog te jong voor, dus qua herfst knutsel dingen heb ik even rust dit jaar.

20151027_165307 20151027_173422

Met Halloween hebben we wel mooie potjes gemaakt in stijl. Veel lijm, nep spinnen rag, spinnen, ogen en verbandmateriaal: kliederen maar. Zoiets is een serieuze aangelegenheid, waarbij het puntje van de tong graag meekijkt 🙂 Ze staan nu nog op tafel, elke avond mag met het eten een echt kaarsje erin aan. Vooral het uitblazen van je eigen kaarsje is erg belangrijk volgens mijn mannen. Volgende week maar in Sint thema opzoeken!

Morgen is het Sint Maarten, dit vieren we op de peuterspeelzaal bij de vrije school. Afgelopen 2 jaar voor de oudste twee, maar dit jaar voor de jongste twee. Vier pompoenen dus om te versieren voor mama, want Thijs en Stijn mogen wel mee.

De jacht op pompoenen begon vanmorgen niet heel goed. Een ontzettend leuk bezoek aan Intratuin, dat wel. Beetje vissen, vogeltjes en konijnen kijken, hier en daar al genieten van de kerstinrichting en een goede afsluiting in de ballenbak. Wat wil je nou als peuter nog meer…… Tja, pompoenen voor mama. Maar dat was niet meer te koop….. allemaal uitverkocht met Halloween. Gelukkig had de plantenwinkel in het winkelcentrum nog wel wat kleine exemplaren. Vanmiddag zijn ze omgetoverd in lantaarntjes.

20151110_151812

Uitleg van het feest volgens de vrije school:

De lampionnen zijn gemaakt van uitgeholde pompoenen. De pompoen staat symbool voor de aarde. Buiten wordt het steeds sneller donker. De natuur trekt zich zichtbaar terug in de aarde. We maken daarom zelf een lichtje en verlichten hiermee de pompoen. Het is een feest van lichtjes, offerbereidheid, van goedheid en deemoed. De mens wordt in zijn hartenkrachten aangesproken. De kinderen trekken zingend met hun lantaarntjes zingend langs de huizen om een aalmoes te vragen.

Hmm, dat zingend buiten lopen met de verlichte pompoen geeft mij niet echt offerbereidheid, gevoel van goedheid en deemoed. Maar het is wel gezellig 😉 En die aalmoes is tegenwoordig vervangen door snoep….

Thuis uit school waren Thijs en Stijn enthousiast over de pompoen. Zo enthousiast dat er gelijk na het drinken de jas en schoenen werd aangetrokken om naar de viering te gaan….. Gelukkig was het bekijken van de lampionnen in de donkere wc en garage ook goed. We zijn net nog even buiten gaan wandelen met de pompoenen. In de regen, maar dat was echt niet erg haha. Sneeuw/regenpakken en laarzen aan en gaan! Nou liepen we op een zand padje, maar Anne kreeg het alsnog voor elkaar om languit in een modderplas te gaan. Ook Lars zijn pompoen nam een klein modderbad. Gelukkig zijn de pompoenen voor morgen en hoeven ze geen ere plek te krijgen in huis. Misschien is dat een offerbereidheid voor mij? Modderige pompoenen alsnog een mooie plek geven in de kast?

20151110_172455 20151110_172231

Hier hebben ze in ieder geval zin in morgen en wordt er ook al erg uitgekeken naar de aankomst van de boot op zaterdag. Ik mag morgenavond ook nog even genieten van 11-11, bekendmaking van de nieuwe prins en prinses in Noordwijkerhout. Gezellig hoor, die herfst feestdagen 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s