Haakdingen: Batman muts haken

Iedereen heeft af en toe een dag waarin hij of zij graag een superheld wil zijn. Even uit je eigen dagelijkse rol stappen en als superheld door het leven gaan/racen/vliegen!

‘Kan je voor mijn broer een batman muts haken’ was de vraag van een vriendin. Hij is groot fan en het lijkt me wel een grappig cadeau. Gelukkig zijn er al meer haakfanaten die zoiets als gemaakt hebben. Met wat voorbeelden van andere gehaakte batman mutsen ben ik aan de slag gegaan. Het moest een grote maat muts zijn, dus ik ben in eerste instantie maat L gaan haken.

Basis patroon voor allerlei maten zie: https://101dingenomtedoen.wordpress.com/2015/08/25/minion-muts-gratis-haakpatroon/

20160218_134750

Volwassen muts maat L

Ronde 1: Zwarte Royal wol, dubbele draad, haaknaald 5. Magische ring, 2 lossen, 9 stokjes in de magische ring. Samenhaken met een halve vaste, 2 lossen.

Ronde 2: 2 stokjes in elke steek in het rond, samenhaken met een halve vaste, 2 lossen (18 stokjes)

Ronde 3: 1 stokje in dezelfde steek, 2 stokjes in de volgende steek, herhaal dit in het rond, samenhaken met een halve vaste, 2 lossen (27 stokjes)

Ronde 4: 1 stokje in dezelfde steek, 1 stokje in de volgende steek, 2 stokjes in de derde steek, herhaal dit in het rond, samenhaken met een halve vaste, 2 lossen

Ronde 5: 1 stokje in dezelfde steek, 1 stokje in de volgende steek, 1 stokje in de volgende steek, 2 stokjes in de vierde steek, herhaal dit in het rond, samenhaken met een halve vaste, 2 lossen.

Ronde 6: 1 stokje in dezelfde steek, 1 stokje in de volgende steek, 1 stokje in de volgende steek, 1 stokje in de volgende steek, 2 stokjes in de vijfde steek, herhaal dit in het rond, samenhaken met een halve vaste, 2 lossen.

Ronde 7- 8: Voor een groot hoofd kan je in ronde 7 nog een enkele vermeerdering geven. Je haakt dan bij elke 10de steek 2 stokjes.

Ronde 9 – 14: 1 stokje in elke steek helemaal rond, samenhaken met een halve vaste, 2 lossen.

Ronde 15: Afhankelijk van de grote van iemand zijn hoofd ga je nu ruimte overlaten voor de ooggaten. Pas even, misschien moet het in ronde 14, 15 of 16. Haak 10 stokjes. Haak vervolgens 6 lossen en sla 5 stokjes over. Haak 2 stokjes. Haak 6 lossen en sla 5 stokjes over. Haak 33 stokjes en samenhaken met een halve vaste, 2 lossen.

Ronde 16: Haak in elke steek een stokje. Haak om de lossen ketting van ronde 15 8 stokjes. Dit doe je bij beide oog gaten. Haak verder in elke steek weer 1 stokje, samen haken met een halve vaste, 2 lossen.

Ronde 17: Haak in elke steek een vaste. Samenhaken met een halve vaste en afhechten.

20160215_155533

Voor de oren heb ik het patroon gebruikt van deze pagina: http://www.crochetgranny.com/crochet-pattern-batman-mask/

Oren

Je maakt 2 oren. Haaknaald 5, dubbele draad zwarte Royal wol.

Ronde 1: Haak 3 losse. Haak een vaste in de 2de losse vanaf de haaknaald en haak ook een vaste in de volgende losse. Haak 1 losse en keer je werk (2)

Ronde 2: Vermeerderen, haak 2 halve stokjes in elke steek. Haak 1 losse en keer je werk (4)

Ronde 3: Haak in elke steek 1 half stokje. Haak 1 losse en keer je werk (4)

Ronde 4: Vermeerderen, haak 2 halve stokjes in de eerste steek. Haak 1 half stokje in de volgende 2 steken, haak 2 halve stokjes in de laatste steek. Haak 1 losse en keer je werk (6)

Ronde 5: Haak in elke steek een half stokje. Haak 1 losse en keer je werk (6)

Ronde 6: Vermeerderen, haak 2 halve stokjes in de eerste steek. Haak 1 half stokje in de volgende 4 steken. Haak 2 halve stokjes in de laatste steek. Haak een losse en keer je werk (8)

Ronde 7: Haak in elke steek een half stokje. Haak een losse en keer je werk (8)

Ronde 8 -17: Haak in elke steek een half stokje. Haak een losse en keer je werk (8)

Meet even hoe lang je oor is ten opzichte van je muts. Misschien wil je nog wat extra rijen haken. Je oor moet met zolang zijn als je muts. Haak je oor vanaf rij zeven vast aan de muts. Rij 1 t/m 6 zitten los, de rest naai je vast aan de muts ( 5 a 6 steken naast je ooggaten). Hierna haak je een randje van vasten langs het loszittende gedeelte van het oor. Let op dat je 2 vasten haak in de punt.

20160215_193317  20160218_134948

Uiteindelijk viel de muts wel erg groot bij mij. Ik heb daarom ook nog een kleinere maat muts gehaakt. Hierbij heb ik de vermeerderingen van ronde 7 weg gelaten, maar de ooggaten wel gemaakt in dezelfde rij als de grotere maat muts. Ik hoop dat de volwassen batman held er blij mee is.

Je kan hem ook dragen met de rand van de ogen omgeslagen. Hierdoor heb je een gewone muts met batman oren. Veel haakplezier!

20160218_134750

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s