Sint dingen: suikervrije kruitnoten versus roomboter suiker kruitnoten

De Sint en zijn pieten zijn weer in het land. Ik vind het een heerlijke tijd met kleine kinderen. Het is een gezellige tijd waarbij elke dag Sinterklaas liedjes aan staan. De playmobil dierenkliniek is omgebouwd tot pietenhuis en de ramen zijn versierd met vrolijke stickers.

Ondertussen is het ook een tijd vol met heerlijke snoeperijen. Hier in huis zijn we dol op kruitnoten en genieten wij ( als ouders) er vol van dat het al in augustus te koop is in de winkels. ‘s Avonds, languit op de bank is kruitnoten smikkelen, thee drinken gecombineerd met een mooie serie of film een goede avond besteding. Nu het Halloween snoep bijna op is kunnen de kruitnoten ook ‘s middags op tafel met de kinderen.

Er zijn op internet heel erg veel recepten te vinden voor suikervrije, glutenvrije enz. kruitnoten. Leuk om eens uit te proberen. Gelukkig hoeven wij niet glutenvrij te eten, want ik zelf vind de ‘andere’ bloemsoorten niet zo lekker.

Het recept van deze blog http://www.goodtobeyou.nl/gezonde-suikervrije-kruidnoten/ sprak mij wel aan. Iemand die ook als hobby heeft om veel kruitnoten te smikkelen zal ze vast goed vervangen….

Afgelopen vrijdagmiddag was het zover, de boot was bijna in het land, het huis was al versierd en een vriendin met haar meiden tweeling van bijna vier was op bezoek. Vele handen maken licht werk, dus met 3 tweelingen aan een tafel zullen er vast veel bolletjes gerold worden. 🙂

20161111_140129

Een smaaktest kan je het beste doen met beide soorten kruitnoten. Dus roomboter en suiker kruitnoten versus gezondere kruitnoten met kokosolie en honing. Het deeg van de gezondere kruitnoten mix is met de harde klomp kokosolie zeer lastig te kneden. Je kan beter de kokosolie heel fijn hebben of misschien al iets verwarmen dat het dunner is. Ook had het gezondere kruitnoten deeg nog iets meer speculaaskruiden en misschien een snufje zout kunnen gebruiken. Ik ga het deze week nog wel een keer proberen….;-)

De kinderen vonden het geweldig, als moeders waren mijn vriendin en ik er erg druk mee. Want het was voor mijn jongste tweeling lastig om niet alle gemaakte bolletjes (en in het geval van Lars zijn gemaakte rolletjes) niet gelijk in hun mond te stoppen. Ook is het formaat van de kruitnoot een lastig iets….. we hadden gezegd ze niet te groot te maken. Met als gevolg redelijke mini kruitnootjes die wij dan weer samenvoegden tot een grotere kruitnoot. De vloer, de tafel, de kinderen… haha alles onder de kruitnoten kruimels. Gelukkig bestaan er bezems en vaatdoekjes. Het resultaat mocht er zijn, drie bakblikken vol.

Om de kruitnoten test nog een extra smaak te geven had ik het recept van de gezondere kruitnoten ook nog gemaakt met kokosbloem. Brrr, dat was geen succes. Als eerste kruimelde het deeg ontzettend, waardoor de kinderen geen bolletjes konden maken. Maar nog veel belangrijker, de smaak was niet lekker. Niet rauw en helemaal niet gebakken. Die was dus vrijwel direct al afgekeurd!

Gelukkig waren de andere twee soorten wel lekker. Ik denk dat je de gezondere kruitnoten niet moet eten samen met roomboter en suiker gemaakte kruitnoten. Er gaat niets boven de smaak van roomboter en suiker, waardoor deze unaniem gekozen is als lekkerste kruitnoot. Maar de gezondere variant was ook lekker, als deeg en als gebakken variant. Deze gaat de komende weken vaker gemaakt worden. Het is in eerste instantie een leuke bezigheid en erna is het super leuk om de zelfgemaakte baksels op te eten! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s